Ozdobná bodla

     Velmi pěknou a přitom jednoduchou ozdobou je tzv. „ozdobné bodlo“, kterého se používá k výzdobě studených mis, sestavených z masa, drůbeže nebo ze zvěřiny. Bodlo může být ze silnějšího drátu, zhotoveného z nerezavějící oceli, který je na jednom konci zašpičatělý a na druhém konci zatočený do kroužku nebo zahnutý do tvaru kosodélníku. Může též být ze stříbra a mít podobu meče apod.

    Bodlo zdobíme malým, tvrdým rajským jablkem, paprikou, ředkvičkou, kyselou okurkou, dílci z citronů a pomerančů, dušenými žampiony, v octě nakládanými hříbečky, lanýži, srdíčky z hlávkových salátů, vařenými vejci, olivami, slaninou apod.

 

Uvádím několik vzorů vkusného a snadného zhotovení ozdob na bodlo:

    I. Na bodlo nejdříve napíchneme kuličku zhotovenou z kyselé okurky, potom jedno menší, tvrdší rajské jablko a nakonec opět kuličku z okurky. Toto ozdobné bodlo zapíchneme do masa upraveného na míse.

 

    II. Z větší, tvrdé kyselé okurky a ze slaniny si nakrájíme proužky asi 2 cm široké, 12 cm dlouhé a 2 mm silné. Položíme je na sebe, šroubovitě je zkroutíme a napíchneme na bodlo. Zdobíme tak vepřovou pečínku, nadívaný vepřový bůček, sekanou pečeni atd.

 

    III. Na vejci uvařeném na tvrdo uděláme kolem středu asi 2 cm široký a půl centimetru hluboký výřez a naplníme ho kaviárem. Takto upravené vejce napíchneme na bodlo a zdobíme jím rostbíf, pečenou svíčkovou apod.

 

    IV. Z menšího pomeranče si vyřízneme hvězdici. Na bodlo napíchneme jednu větší odpeckovanou třešni, potom hvězdici z pomeranče a zdobíme tím srnčí hřbet.

 

    V. Na bodlo napíchneme tulipánky z ředkviček  a pak srdíčko z hlávkového salátu. Zdobíme tak různé pečeně a galantiny.