Citrony
Citrony jsou nejen pro svou krásně žlutou barvu, ale zejména pro svůj bohatý obsah vitamínů, zvláště vitamínu C, velmi hodnotnou přílohovou ozdobou. K přípravě ozdob používáme hlavně citronů souměrných tvarů, pěkně zbarvených. Před upotřebením je však nejdříve pod tekoucí čistou vodou opláchneme. Je-li citron ke zdobení nakrájen na tenké rozčtvrcené plátky, mají se tyto plátky sníst celé, neboť silice obsažená ve žluté slupce má nejen pikantní nahořklou příchuť, ale je též bohatá na vitamín C.
Dílce citronu. Nejpoužívanější a nejjednodušší ozdoba z citronu je tato: rozdělíme jej na osminky, které pak vhodně přikládáme k různým speciálním majonézám, salátům, rybám, korýšům a lasturovcům v různých úpravách apod.
Ozdobná kolečka z citronu. Citron nakrájíme na kolečka asi 3 mm silná a z jejich okrajů vyřízneme kolem dokola malinkaté trojúhelníčky, vzdálené od sebe asi 3 mm. Takto upravenými kolečky buď celými, nebo rozpůlenými zdobíme okraje pokrmů na mísách. Nejlépe se uplatňuje tato výzdoba u pokrmů z ryb.
Úprava citronu k zavěšení na misku. Citron rozkrojíme po délce na osminy. S jednotlivých dílů pak žlutou kůru odřízneme od bílé asi do jedné třetiny, takže jednou třetinou zůstává kůra ještě přichycena k citronu. Nyní odříznutou kůru zatočíme dovnitř a takto upravený díl citronu zavěsíme na misku. Citron v této úpravě se velmi dobře hodí ke zdobení salátů s majonézou a speciálních majonéz upravených v hlubších skleněných miskách.
Hvězdice z citronu. Nejdříve odkrojíme na obou koncích špičky citronu. Po obvodu citronu pak uděláme kolem dokola ostrým nožem dosti hluboké trojúhelníkové zářezy, které však musí být od obou konců citronu vzdáleny asi jeden a půl centimetru. Tím jsme rozdělili citron na dvě půlky, které se dají lehce od sebe oddělit. Jednotlivé půlky tvoří ozdobné hvězdice, kterých používáme ke zdobení větších studených mis.
Citron plněný rosolem. Souměrný citron rozkrojíme po délce a masitou část (dužninu) čistě vydlabeme. Jednotlivé vydlabané půlky pokapeme uvnitř citronovou šťávou a postavíme je do papírových košíčků nebo malých plechových tvořítek, aby se nám nepřevrátily. Potom je naplníme studeným tekutým rosolem a postavíme do chladničky, aby rosol ztuhl. Půlky citronu se ztuhlým obsahem pak nakrájíme na čtyři díly a používáme jich ke zdobení různých mis. K zalévání půlek citronu můžeme také použít rosolové majonézy.