Pšeničná mouka polohrubá nebo polohladká

    Mouky hrubé, nemá-li být „chlupatá“, lze vyrobit z pšenice asi jen 40 %. Zbývá tudíž, ještě dosti meliva, které by bylo škoda rozemlít na mouku hladkou. Vysévá se proto na jemnějších sítech na mouku polohrubou. Je to jakýsi přechod mezi vyslovenou hrubostí a hladkostí mouky. Tento druh mouky slučuje v sobě přednosti jak mouky hrubé, tak i hladké. Protože je tato mouka hladké a peče se lépe než mouka hrubá, neboť obsahuje zase více lepku než mouka hrubá, a to proto, že je z vrstev ležících blíže okrajem zrna. Také barvou dobře vyhovuje; zdá se světlejší než mouka hrubá. Není-li tato mouka někdy k dostání, užíváme náhražky, směsi mouky hrubé s moukou hladkou. (Stejný díl hladké i hrubé mouky.) Tím dosahujeme zvýšení vaznosti proti mouce hladké a zvýšení pečivosti proti mouce hrubé, neboť přidáním mouky jemné se zvýší obsah lepku a zlepšila se i jeho účinnost.

    Polohrubá mouka slučuje v sobě přednosti mouky hladké i hrubé a hodí se znamenitě k přípravě pečiva a moučných jídel pro studenou kuchyni.