Kaviáry

     Mezi mnohými druhy kaviáru, které se vyskytují na trhu, je nejhodnotnější pravý, také tzv. černý kaviár, a to zrnitý, z jeseterovitých ryb. Také červené kaviár z ryb lososovitých se přibližuje svou chutí i biologickou hodnotou ke kaviáru černému.

     Jsou to zejména výše jmenované dva druhy kaviáru, které obsahují nejen značné množství hodnotných bílkovin, ale také tuk a vitamíny. Kalorická hodnota kaviáru pravého (černého) i červeného je daleko vyšší, než je tomu u masa. Na příklad 100 g pravého zrnitého kaviáru (černého) dodá tělu asi 280 kalorií, kdežto stejné množství libového masa asi jen 130 kalorií. Nejen s kalorického, ale zejména s biologického hlediska je tudíž kaviár velmi vhodným posilujícím pokrmem.

     Znamenitý pravý kaviár se k nám dováží z Ruska v malých skleněných nádobkách, hermeticky uzavřených a pasteurovaných.