Obiloviny a rýže

    S výjimkou rýže je velmi zřídka naleznou ostatní obiloviny ve studené kuchyni vhodné použití.

 

    Rýže se pěstuje od nepamětných dob na Dálném Východě. V poslední době se začalo jejím pěstováním i u nás, a to na Slovensku. Je to obilovina, která má stébla přes metr vysoká. Z rýže se upravují chutné pokrmy. Na trhu se vyskytuje v několika druzích. Nejméně biologicky hodnotná je rýže hlazená. Máme-li větší množství rýže v zásobě, musíme ji často prohlížet, neboť bývá někdy napadena malým černým broučkem, pilousem. Občasnou prohlídkou zabráníme jejímu znehodnocení.

    Před kuchyňskou úpravou rýži přebereme a ve vařící vodě nejméně dvakrát dobře vypereme. Užíváme jí k přípravě různých salátů a vhodně upravené rýže i k plnění vajec.