Krab

     Krabů je několik druhů a vyskytují se téměř ve všech mořích. Zvláštní velikosti a váhy, až 3 kg, dosahují krabi u západních břehů Kamčatky. Z těchto velkých krabů upotřebíme hlavně maso z noh a klepet. Z živých krabů se dopravují do vnitrozemí jen ojediněle pouze menší druhy, a to jak jako ostatní mořští korýši. Kraby, kteří během dopravy pošli, vyřadíme.                                                                                                                                                                    Kraby před vařením kartáčem dobře ve studené vodě očistíme, živé vložíme do vařící slané vody a 15 až 20 minut povaříme. Doba vaření závisí na velikosti krabů. Necháme je pak vychladnout ve vývaru, v němž se vařili, poté vyjmeme maso z noh, klepet, někdy i z krunýře. Maso z krabů je velmi chutné a zejména pro obsah jodu a fosforu velmi cenné. V jakosti se takřka vyrovná masu humřímu. Nejoblíbenější je krabí majonéza. Jinak se