Garnát, gazela a krevety

     Jsou to vesměs malí ráčci velikosti asi 10 cm, vyskytující se ve velkých hejnech hlavně v Severním a Baltickém moři. Mají obzvláště dlouhá tykadla.

     Při dopravě živých ráčků do vnitrozemí se užívá drátěných košů, vyložených mechem namočeným v mořské vodě. Velmi důležité však je, aby se takto dopravení ráčci ihned uvařili. Ráčky za dopravy pošlé odstraníme, neboť jejich maso rychlým rozkladem zjedovatí. Nyní se ovšem z větší části tito ráčci nerozesílají živí, nýbrž se hned po ulovení na lodi uvaří ve slané vodě a uvaření, konservovaní, se dodávají na trh.

     Před vařením je malým kartáčkem dobře omyjeme, živé vhodíme do vařící vody a 15 minut vaříme. Z výše uvedených ráčků severomořská gazela při vaření nezčervená, zůstane šedá, kdežto baltická zčervená jako ostatní ráčci.

     Z těchto ráčků užíváme jen mas z ocásků. Po odstranění skořápek z ocasního krunýře vyjmeme maso a odstraníme střívko. Čerstvě vaření mají maso velejemné a chutnají výborně. Obkládají se jimi chlebíčky máslem namazané a podávají se k čaji. Jinak používáme jejich masa k přípravě majonéz a jemných salátů.