Korýší konservy

     Veškeré maso z korýšů, tedy i z raků, dodává se na trh v plechových konservách. Račí ocásky se také někdy konservují do menších skleniček. Kromě nepatrných výjimek je maso z korýšů konservováno ve vlastní šťávě. Nejznámější jsou konservy humří a krabí. Krabí konservy, tak zvané „Chatky“ (vysl. částky), jsou k nám dováženy ve značném množství ze Sovětského svazu. Pro svou znamenitou chuť jsou oblíbenou pochoutkou. Toto konservované krabí maso se chutí velmi podobá masu humřímu a majonéza upravená s použitím těchto krabů je velmi dobré jakosti. Mylně se však nazývá majonézou humří. Celkem lze říci, že veškeré konservované maso z korýšů se velmi dobře hodí jako přísada do majonéz, k zalévání do rosolu, k přípravě různých salátů, obložených chlebíčků, medailonků, pěn atd. Šťávu z konserv nevyléváme. Použijeme jí jako přísady do majonézy anebo do omáček, zhotovených z majonézové hmoty. Nezapomínejme, že konservované krabí a humří maso obsahuje v klepetech tenké ploché kůstky, které je nutno při krájení odstranit.

      Tak jako u jiných konserv může se i zde vyskytnout tzv. bombáž. Takovéto konservy jsou k přípravě pokrmů nepoužitelné, poněvadž jejich obsah je lidskému zdraví škodlivý. Korýší konservy uchováváme v chladné, suché místnosti a jejich průměrná trvanlivost je rok až dva roky.