Paštikové koření
Paštiky vyžadují především dobré okořenění, neboť na něm závisí jakost i chuť zhotoveného výrobku. K přípravě se velmi hodí tzv. paštikové koření, jež je složeno z několika druhů koření. Důležité však je, aby tyto druhy byly v chuti vzájemně sladěny.
Vhodné směsi paštikového koření
I. Jemná směs pro pěny a jemnější paštiky:
1 g muškátového oříšku
1 g hřebíčku
1 g bílého pepře
3 g tymiánu
4 g majoránky
4 g bobkového listu
4 g bazalky
nepatrné množství muškátového květu
II. Výraznější směs pro různé paštiky, zejména ze zvěřiny:
1 g majoránky
1 g šalvěje
2 g tymiánu
2 g muškátového oříšku
2 g muškátového květu
2 g zázvoru
2 g hřebíčku
2 g papriky
3 g bílého pepře
3 g bazalky
III. Všestranně upotřebitelná směs:
½ g skořice
1 g zázvoru
1 g bobkového listu
2 g muškátového oříšku
3 g nového koření
4 g pepře
Koření nejdříve ve vlahé troubě dobře vysušíme, pak v moždíři dobře utlučeme a potom prosejeme jemným sítem. Hrubší části, které sítem neprošly, znovu utlučeme a prosijeme.
Hotové paštikové koření uschováme v dobře uzavřených krabicích na suchém místě.
Správný postup při kořenění paštik je tento: Do 8 dkg, dobře vysušené solí dáme ¼ dkg paštikového koření a dobře promícháme. (Nemáme-li tak přesné váhy, abychom mohli odvažovat gramy, pomůžeme si tím, že odvážíme jeden dekagram paštikového koření, rozdělíme je na čtyři díly.) Této kořeněné soli pak používáme k okořenění paštik, a na jeden kilogram paštikové směsi dáme přibližně jeden a půl až dva dekagramy kořeněné soli.