Paštikové koření

Paštiky vyžadují především dobré okořenění, neboť na něm závisí jakost i chuť zhotoveného výrobku. K přípravě se velmi hodí tzv. paštikové koření, jež je složeno z několika druhů koření. Důležité však je, aby tyto druhy byly v chuti vzájemně sladěny.

 Vhodné směsi paštikového koření

 

I. Jemná směs pro pěny a jemnější paštiky:

1 g muškátového oříšku

1 g hřebíčku

1 g bílého pepře

3 g tymiánu

4 g majoránky

4 g bobkového listu

4 g bazalky

nepatrné množství muškátového květu

 

II. Výraznější směs pro různé paštiky, zejména ze zvěřiny:

1 g majoránky

1 g šalvěje

2 g tymiánu

2 g muškátového oříšku

2 g muškátového květu

2 g zázvoru

2 g hřebíčku

2 g papriky

3 g bílého pepře

3 g bazalky

 

III. Všestranně upotřebitelná směs:

½ g skořice

1 g zázvoru

1 g bobkového listu

2 g muškátového oříšku

3 g nového koření

4 g pepře

 

    Koření nejdříve ve vlahé troubě dobře vysušíme, pak v moždíři dobře utlučeme a potom prosejeme jemným sítem. Hrubší části, které sítem neprošly, znovu utlučeme a prosijeme.

    Hotové paštikové koření uschováme v dobře uzavřených krabicích na suchém místě.

    Správný postup při kořenění paštik je tento: Do 8 dkg, dobře vysušené solí dáme ¼ dkg paštikového koření a dobře promícháme. (Nemáme-li tak přesné váhy, abychom mohli odvažovat gramy, pomůžeme si tím, že odvážíme jeden dekagram paštikového koření, rozdělíme je na čtyři díly.) Této kořeněné soli pak používáme k okořenění paštik, a na jeden kilogram paštikové směsi dáme přibližně jeden a půl až dva dekagramy kořeněné soli.