Koření A-E

 

    Bazalka je silně aromatická rostlina, voní po květech, zejména karafiátech a růžích. Často se jí dá použít místo bobkového listu. Je to rostlina jednoletá a patří do čeledi pyskatých. V kuchyni se používá hlavně sušené natě bazalky jako koření při úpravě polévek, omáček, mas, ryb a zvěřiny. Je také vhodným doplňkem paštikového koření.

 

    Bobkový list má příjemnou, silně kořenitou vůni a nahořklou chuť. Jsou to sušené listy vavřínu. Užívá se ho jako koření při úpravě masa, zvěřiny, ryb, rosolu, omáček, marinád, v octě nakládané zeleniny apod.

 

    Curry (vyslov kary) je koření indického původu, velmi ostré a poněkud nasládlé chuti. Je to žlutozelený prášek, směs indického koření curry, pepře, hořčice, zázvoru, skořice atd. Toto koření k nám bylo dovezeno z Indie přes Anglii a je z hlavních složek worcesterové omáčky (Worcestersauce), i u nás hojně používané. Pro palčivost a silnou aromatickou vůni se přidává do omáček, marinád, rýžových pokrmů a podobně jen ve velmi nepatrných dávkách.

 

    Estragon má znamenitou, nahořklou chuť a slabou vůni máty peprné. Je to druh pelyňku. Tato, asi metr vysoká rostlina se vyskytuje i u nás. Používá se hlavně jejich štíhlých lístečků buď čerstvých, nebo konservovaných, méně však již sušených. Přidáváme je jemně sekané do různých omáček nebo celé, a to hlavně čerstvé, řidčeji konservované, bereme ke zdobení různých studených pokrmů. K přípravě estragonového octa postačí sušené lístečky, nebo i sušená nať estragonu.