Koření F-J

 

    Fenykl má sladkohořkou chuť a silně aromatickou vůni. Jsou to rýhovaná semena okoličnaté rostliny fenyklu, hnědožlutá, podobající se kmínu, jsou ovšem daleko větší. Pěstuje se hojně na Moravě. Celých semének používáme při nakládání zeleniny, zejména červené řepy. Drcená se přidávají do sýrů.

 

    Hořčicová semínka obsahují ostře chutnající nahořklé látky. Jsou to semena rostliny hořčice, pěstované na polích. U nás na trhu jsou ponejvíce semena světložlutá, pocházející z rostliny zvané bílá hořčice. Používá se jich hlavně při nakládání okurek a zeleniny vůbec, k přípravě marinád a k pikantním rybím pokrmům. Hořčicová semínka se také semílají. Semletých (s různými přísadami) se používá na přípravu hořčice, již je více druhů různých jakostí.

 

    Hřebíček má chuť palčivou, silně aromatickou. Jsou to sušená, zahnědlá poupata stromu hřebíčkovce, rostoucího v tropech. Koření má vzhled malého hřebíčku. Je to stopka asi 1 cm dlouhá, zakončená na jednom konci kuličkou (kvítkem) s přiléhajícími kališními cípky. Používá se ho hlavně vcelku a v malých dávkách, a to při úpravě mas, zvěřiny, rybích pokrmů, dušené rýže apod. Je nezbytnou součástí paštikového koření.

 

    Jalovec má nasládlou, silně pryskyřičnou chuť, příjemnou vůni, která se podobá vůni borovice. Jsou to bobulky jehličnatého keře téhož jména. Zralé jsou hnědočerné až červenavočerné. Používá se jich ponejvíce při úpravě zvěřiny a masa na způsob zvěřiny (na divoko).