Koření P-S

 

    Paprika je rostlina lilkovitá; její plody jsou pouzdrovité, z počátku zelené bobule. Když dozrávají, jsou většinou barvy červené, lesklé, kožovitého povrchu. Je hodně odrůd, které se od sebe liší tvarem, velikostí a jakostí.

Rozemletou papriku (Koření) dělíme na tmavočervenou papriku pálivou a světle červenou sladkou.

 

    Paprika pálivá má ostrou, palčivou chuť podobající se pepři, a cihlověčervenou barvu. Získává se rozemletím sušeného oplodí a semen pálivé papriky. Tyto papriky většinou mívají štíhlejší a špičatější tvar. Tohoto koření užíváme jen v malých dávkách a ponejvíce jen v teplé kuchyni.

 

    Paprika sladká je aromatická, příjemně nasladlé chuti. Má jasně červenou barvu: je tedy zároveň i velmi dobrým barvivem. Pro její vlastnosti a velký obsah vitamínu C dáváme jí při použití kuchyňské úpravě pokrmů přednost před pálivou paprikou. Je to rozemleté sušené oplodí sladké papriky se semeny, bez kalichu. Užívá se jí k přípravě studených omáček, sýrů, do různých masitých pokrmů a podobně.

Čerstvé plody sladkých odrůd, a to zelené, žluté a červené, slouží vlastně nejen k okořenění pokrmů, ale hlavně k přípravě různých salátů. Používá se jich také na ozdobu a k plnění.

 

    Pažitka čerstvá má slabě štiplavou, ale velmi příjemnou aromatickou chuť. Je to cibulovitá rostlina a dá se pěstovat i v domácnosti. Používáme pouze čerstvé sytě zelené natě, na drobno nakrájené, jako koření do tvarohu, sýrů, salátů, omáček, máslových krémů, marinád a podobně.

 

    Petržel zelená nemá sice zvlášť výraznou chuť, ale přesto je velmi cenným kořením. Její zelené lístečky, jemně sekané, přidáváme do různých salátů, máslových krémů, omáček a na posypání některých studených pokrmů. Kadeřavou petrželí pak hlavně zdobíme chlebíčky, mísy, vaječné pokrmy a podobně.

 

    Skořice má příjemnou vůni. Je to sušená vnitřní vrstva kůry (zbavená korku) stromu skořicovníku. Tenkokorá, světležlutohnědá je nejlepší. Užívá se jí ponejvíce mleté ke kořenění rajského protlaku a je vhodným doplňkem paštikového koření.