Materiál bílého zabarvení
Bílek. K menším ozdobám z bílku upotřebíme tence nakrájených plátků z bílku vajíčka, uvařeného na tvrdo. Na větší plochy si však musíme bílek připravit zvlášť: Z jednoho nebo ze dvou čerstvých vajec odstraníme žloutek. Bílek trochu prošleháme a prolijeme sítem, nebo protlačíme do porcelánového kelímku, vymazaného máslem. Tuto nádobku pak postavíme do většího kastrólku s vařící vodou. Kastrólek zakryjeme pokličkou, postavíme do trouby a necháme v ní tak dlouho, až nám bílek ztuhne. To trvá asi 10 minut. Dbejme však, aby se nám voda prudce nevařila, neboť v bílku by se utvořily nežádoucí bublinky. Když je bílek úplně tuhý, postavíme jej s nádobkou do studené vody. Vychladlý vyklopíme na prkénko a vykrajujeme z něho potřebné ozdoby. Jemně rozsekaný bílek se také velmi dobře hodí k posypání některých studených pokrmů.