Stylisované vzory

    Těchto dekorativních ozdob používáme buď hlavně při zalévání pokrmu rosolem do tvořítek s ozdobami, anebo k povrchové ozdobě pokrmu.

    Ukázky stylisovaných vzorů k vnitřní výzdobě malých, hladkých tvořítek                                                                 vzor a) sestaven z bílku a lanýže,

vzor b) z nakrájených koleček plněné olivy,

vzor c) z estragonových listů a červené řepy,

vzor d) z mrkve a hrášku.

 

    Ukázky stylisovaných vzorů k výzdobě dna větších tvořítek 

vzor a) sestaven z lanýžů a bílků nebo mrkve a bílků,

vzor b) z mrkve, zeleného hrášku a bílku,

vzor c) z bílku, červené řepy a zelené petržele.

 

    Ukázka stylisovaného vzoru k výzdobě podlouhlého tvořítka (srnčí hřbet) 

Tento jednoduchý vzor tvoří uvařená mrkev nakrájená na kolečka a vařený zelený hrášek. Vysvětlení. Všechny ozdoby, kterých používáme při zalévání pokrmu rosolem do tvořítek, musíme klást vždy lícovou stranou ke stěnám nebo ke dnům tvořítka, abychom při vyklopení rosolu měli čistý obrazec navrchu.

 

    Ukázky stylisovaných vzorů k výzdobě povrchu ryb a drůbeže  

Stylisovaný vzor k výzdobě lososa vařeného vcelku. Kůži vařené ryby sloupneme od ocasu k hlavě. Maso potřeme tekutým studeným rosolem. Na hřbet narovnáme dušené hlavičky žampionů a přilepíme je rosolem. K nim přidáme dlouhé, štíhlé lístečky, vyřezané ze zelené natě póru nebo česneku. Na bok ryby přilepíme ozdoby z lanýžů a bílku.

 

 

    Stylisovaný vzor k výzdobě plněné drůbeže.

a) Plněný poulard politý hnědou krycí rosolovou omáčkou, zdobený bílkem a lanýži nebo mrkví.

b) Plněné kuře nebo poulard politý bílou krycí rosolovou omáčkou, zdobený zeleným hráškem a jemně rozsekaným rosolem.

Vysvětlení. Ozdoby, které jsme rosolem přilepili na povrch pokrmu, potřeme ještě několikrát rosolem. K potírání používáme štětce. Rosolem potíráme vždy teprve tehdy, když nám rosol vespod už ztuhl.