Květinové a ovocné vzory
Těchto dekorativních ozdob používáme buď k povrchové ozdobě pokrmu, anebo hlavně při zalévání pokrmu rosolem do tvořítek s ozdobami.
Hyacint. Květy vykrajujeme buď z bílku, nebo ze šunky, i z mrkve; stonek a lístky buď ze zelené natě póru, nebo z okurky.
Kočičky (jehnědy). Větvičku vykrojíme z lanýžů nebo pestřece, pupence z natě póru tmavšího zabarvení nebo z nakládané okurky, kočičky a pak z bílků.
Kopretiny. Lístky kvítku vykrajujeme z bílků, střed květu upravíme z uvařeného žloutku, stonek a lístky na něm ze zelené natě póru.
Sněženky. Kvítek sněženky děláme z bílků, stonek z pažitky, lístky a kalíšek ze zelené natě póru.
Hrozen vína. Štíhlou okurku nakrájíme na kolečka a sestavíme je v plochý obrazec hroznu. Stonky uděláme z pažitky a větvičku z hnědé kůry chleba. Lístky vykrájíme z okurky a jejich žebra znázorníme z natě póru.
Třešně. Stonky a lístečky vykrojíme z kyselých okurek, třešně z mrkve, z rajského jablka nebo z papriky, a větvičku z hnědé kůrky chleba.