Vhodné uplatnění dekorativních ozdob a jejich barevné sladění s pokrmem

 

    Jsou-li pokrmy, které podáváme studené, a to zejména masa, kuřata, koroptve apod., po upečení krásně přirozeně zabarveny, pak jejich povrch zbytečně nezdobíme, neboť původní vzhled je daleko lákavější. Jenom povrch pokrmů můžeme potřít slabou vrstvou tekutého, studeného rosolu a ozdobit zelenou petrželí.

    Avšak pokrmy polité krycí rosolovou omáčkou, jako medailonky, kuřata plněná pěnou, srnčí kotlety s nádivkou, galantiny, vařené ryby atd., nepůsobí v této úpravě samy o sobě nikdy vzhledně a je většinou nutno jejich povrch ozdobit. Zde se nejlépe uplatňují stylisované vzory. Tak na příklad na šunkové medailonky položíme do středu větší kolečko vykrojené z plátků libové šunky a na ně položíme lísteček zelené petržele. Račí medailonky ozdobíme kolečkem z olivy, na které položíme kousek ocásku z ráčka. Nebo na račí medailonky sestavíme z kaviáru malý hrozen vína, zdobený zelenou petrželí. Povrch nadívaného kuřete po polití krycí rosolovou omáčkou ozdobíme po délce kolečky, vykrájenými z malých, tvrdších rajských jablek, do jejichž středu dáme zelený hrášek, nebo podél povrchu nadívaného kuřete sestavíme dva proužky ze zeleného hrášku a jejich střed vyplníme rosolem atd.

    Povrch speciálních salátů upravených na míse můžeme také vhodně a vkusně ozdobit. Zejména pěkně se vyjímá květinový vzor, jako jsou kopretiny z vařeného bílku a žloutku.