Veky pro obložené chlebíčky

    Poměr: ½ kg polohrubé mouky, 3 dkg kvasnic, ½ dkg soli, 8 dkg másla a asi ¼ litru mléka. (To je množství na tři podlouhlé chleby, nazývané též veky). Vejce na potření těsta.

 

    Postup: Do misky dáme kvasnice, přidáme 1/16 litru vlahého mléka, trochu mouky a uděláme kvásek. Povrch posypeme moukou a dáme kynout. Zatím nasypeme na vál zbylou mouku, přidáme k ní sůl a v prostředku mouky uděláme důlek, do něhož dáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem promícháme postupně vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Těsto, které musí být hodně tuhé, dobře propracujeme a necháme vykynout. Z vykynutého těsta uděláme tři šišky a na pomaštěném, moukou posypaném plechu necháme je znovu vykynout. Pak šišky potřeme vejcem a ve středně teplé troubě pomalu pečeme asi půl hodiny.

Tyto upečené veky mají tu výhodu, že zůstanou déle vláčné. Hodí se proto velmi dobře k přípravě obložených chlebíčků. Nakrájených na plátky použijeme jako přílohy ke všem pokrmům, připraveným s majonézou.

 

Tři veky.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.