Dalamánky z bramborového těsta
Poměr: 8 dkg vařených bramborů, 50 dkg žitné mouky, asi 3/8 litru mléka nebo vody, 2 dkg kvasnic, kmín a sůl na posypání. (Trochu tuku na plech).
Postup: Z kvasnic, vlažného mléka nebo vody s trochou mouky si připravíme kvásek a necháme kynout. Do misky nasypeme zbylou mouku, přidáme prolisované brambory, trochu soli a vykynutý kvásek, vypracujeme vše v těsto, které musí být tužší, a necháme zkynout. Na vále poprášeném moukou utvoříme z těsta podlouhlé dalamánky, položíme je na pomaštěný plech a necháme zkynout. Vykynuté dalamánky na straně podél slabě nařízneme, potřeme vodou, posypeme solí a kmínem a pečeme asi 15 minut ve středně teplé troubě.
Upečené dalamánky se hodí jako příloha k různým masům, např. k tlačence, vařenému uzenému, k šunce apod.
Asi 20 dalamánků.
Úprava trvá 2 ½ hodiny.