Pálené těsto

     Pálené těsto se skládá z mléka nebo vody, z másla nebo sádla, z mouky, vajec a soli.

    Správná úprava tohoto těsta vyžaduje, aby se mléko s máslem, nejlépe v kotli nebo kastrolu, prudce vařilo, když se do něho přimíchává mouka. Těsto se míchá na ohni tak dlouho, až se utvoří jedna suchá hrouda, která se k nádobě nelepí. Těsto se nejlépe připravuje na měděném kotlíku, postaveném na otevřený oheň (plynový plamen). Jakmile je těsto v kotlíku, postaveném na otevřený oheň (plynový plamen). Jakmile je těsto v kotlíku hotové, musíme je ihned přendat do porcelánové misky. Do trochu prochladlého těsta, tj. asi za dvě minuty, zamícháváme postupně vajíčka.

    Z páleného těsta děláme větrníky, banány, rohlíčky apod. Nikdy však neděláme pečivo z páleného těsta den před upotřebením, neboť druhý den je už suché.