Malé housky

    Poměr: ½ kg polohladké mouky, 3 dkg kvasnic, 1 vejce, 6 dkg řídkého másla, trochu soli, ¼ litru mléka (trochu tuku na pomazání plechu, 1 bílek na potření, kmín a sůl na posypání houstiček).

 

    Postup: Z kvasnic, trochy mouky a trošky vlahého mléka si uděláme kvásek. K vykynutému kvásku přidáme ostatní přísady i se zbylým mlékem a moukou, dobře propracujeme v tužší těsto a necháme je vykynout. Z vykynutého těsta uděláme silnější nudli, a navážíme si z ní dílky jeden dekagram těžké. Z jednotlivých dílků vyválíme malé, stejně dlouhé praménky. Potom upleteme vždy ze tří praménků housku. Takto upravené housky klademe na plech potřený tukem. Potřeme je rozšlehaným bílkem, posypeme kmínem a solí a ihned bez dalšího kynutí pečeme v horké troubě asi 15 minut.

    Tyto velmi chutné housky jsou vhodnou přílohou k mnoha studeným pokrmům.

 

30 houstiček.

Úprava trvá 1 ½ hodiny