Slané preclíky

    Poměr: 50 dkg hladké mouky, 1 žloutek, 2 ½ dkg kvasnic, 12 dkg másla nebo rostlinného tuku, trochu soli, asi 1/3 l mléka a trochu soli a kmínu na posypání, 1 bílek nebo voda na potření a trochu tuku na plech.

 

    Postup: Nejdříve si uděláme kvásek, pak přidáme vše ostatní a nakonec přilijeme rozpuštěné vlahé máslo. Dobře propracované těsto, které musí být jemné a suché, necháme kynout a vyválíme na vále poprášeném moukou na nudli, kterou nakrájíme na stejné, menší dílky. Z dílků vyválíme tenké nudličky, utvoříme z nich tvary preclíků, potřeme je bílkem nebo vodou, posypeme kmínem a solí a dáme na pomaštěný plech. Necháme je vykynout a v horké troubě upečeme do zlatova. Jen dobře propečené jsou křehké a výborné chuti.

    Podáváme je k studeným polévkám, salátům s majonézou a k vínu.

 

Asi 80 – 100 preclíků.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.