Švýcarské briošky

    Poměr: 70 dkg hladké mouky, něco přes ¼ litru mléka, 10 dkg másla, 6 dkg cukru, 6 žloutků, 5 dkg kvasnic, sůl a žloutek na pomazání.

 

    Postup: Do misky dáme kvasnice a lžičku cukru. Mícháme vařečkou, až se kvasnice rozpustí. Pak přidáme asi 1/8 litru vlahého mléka a 10 dkg mouky a zpracujeme vše v kvásek. Kvásek na povrchu posypeme moukou a dáme kynout.

    Na vál dáme zbylou mouku, ke které přidáme trochu soli a zbytek cukru. V jejím středu uděláme důlek, do něhož dáme vykynutý kvásek. Zbylým mlékem, ve kterém jsme rozkvedlali žloutky, postupně promícháme vše v těsto a nakonec přidáme řídké, vlahé máslo. Těsto dobře propracujeme a necháme zkynout. Z vykynutého těsta uděláme šišku, a rozdělíme ji na stejnoměrné dílky, asi 3 dkg těžké. Každý jednotlivý dílek znovu trochu propracujeme a uděláme z něho malý bochánek. Bochánky položíme na tukem pomazaný plech, potřeme je žloutkem a necháme trochu zkynout. Vykynuté znovu potřeme žloutkem. Když žloutek trochu zaschl, uděláme křížem na hoření ploše ostrým nožem, lépe však žiletkou, mírný, asi 1 mm hluboký zářez. Takto upravené bochánky pečeme ve středně teplé troubě asi 10 – 15 minut.

    Jsou výborné plněné salátem s majonézou, sýrem apod.

 

40 briošek.

Úprava trvá 2 hodiny.