Slané tyčinky z kvasnicového těsta
Poměr: 15 dkg hrubé mouky, 6 dkg másla, trochu soli, něco přes 1/16 litru mléka, 1 žloutek, 1 dkg kvasnic, kmín a sůl na posypání, 1 bílek na potření a trochu tuku na plech.
Postup: Do misky dáme kvasnice a za stálého míchání přiléváme vlahé mléko; pak necháme zkynout. Na vál prosejeme mouku, rozdrolíme do ní máslo, přidáme sůl, žloutek a vykynuté kvasnice a dobře propracujeme v tužší těsto. Propracované těsto dáme do misky, přikryjeme ubrouskem a necháme na teplém místě vykynout. Vykynuté těsto dáme na vál poprášený moukou a rozdělíme je na tři díly. Z každého jednotlivého dílu si pak vyválíme váleček a rozdělíme jej na stejnoměrné menší kousky. Z těchto kousků vyválíme tenké, dlouhé tyčinky, položíme je na plech pomaštěný tukem a necháme kynout. Vykynuté potřeme bílkem, posypeme kmínem a solí a v horké troubě pečeme prudce do růžova asi 10 minut.
Výborně se hodí k studeným polévkám, k salátům s majonézou a k vínu.
Asi 50 tyčinek.
Úprava trvá 1 hodinu.