Kvasnicové těsto

    Kvasnicové těsto vyžaduje čerstvé kvasnice a dobrou mouku. Zpracováváme je v teplé místnosti, aby rychle kynulo. Zaděláváme je na vále nebo v porcelánové míse. Vše, co s kvasnicemi přijde do styku, mísa, mouka atd., musí být teplé. Mouku náležitě prosejeme. Mléko smí být jen vlahé, neboť horkým mlékem by se kvasinky umrtvily a těsto by nevykynulo. Kvasnice musí být čerstvé, neokoralé, vláčné a příjemné vůně. Uchovávají se v chladu a v suchu. Při zadělávání nemá přijít máslo a sůl přímo do styku s kváskem, protože zdržují kynutí.

    Kvásek má vzejít za 10 – 15 minut. Nestane-li se tak, jsou kvasnice špatné a je nutno udělat kvásek nový, neboť těsto by se zkazilo.

    Každé kvasnicové těsto dobře propracujeme do hladka.

    Chceme-li dosáhnout kynutého těsta vysokého, necháme je vykynout, potom je mícháním srazíme a dáme znovu kynout.

    Těsto nesmí kynout rychle. Prudce vykynuté těsto v troubě sklesne, někdy ještě dříve, než je vložíme do trouby. Kyne-li však těsto naopak hodně pomalu, zůstane pečivo v troubě malé, sražené, těžce stravitelné.