Italský chléb

    Poměr: ¼ kg polohladké mouky, 1 ½ dkg kvasnic, půl polévkové lžíce oleje, trochu soli a asi 1/8 litru vlahé vody (vody dáme tolik, aby vzniklo těsto střední hustoty).

 

    Postup: Z vody, kvasnic a trochu mouky si uděláme kvásek. K vykynutému kvásku přidáme ostatní přísady, dobře propracujeme v těsto a necháme je vykynout. Vykynuté těsto promícháme vařečkou (tj. vařečkou je srazíme, aby kleslo) a necháme opět vykynout. Toto sražení opakujeme třikrát. Potom uděláme z těsta šišku a položíme ji do podlouhlého plechového tvořítka, vymazaného tukem a vysypaného moukou. Nyní necháme těsto opět kynout. Vykynuté pečeme nejdříve v horké troubě, pak je dopékáme v mírnější. (Něco přes půl hodiny.)

Takto upečený a vychladlý chléb se vyznačuje tím, že má větší póry, a užívá se ho hlavně jako přílohy k pokrmům.

 

1 chléb.

Úprava trvá 3 hodiny