Salátový podstavec
Salát s majonézou, jako je francouzský, italský, ruský nebo rýžový je nejideálnějším materiálem k zhotovení podstavců, neboť splňuje všechny požadavky. Lze ho lehko zhotovit a zároveň je znamenitou přílohou. Na okrouhlou nebo podlouhlou mísu dáme větší množství jednoho z výše jmenovaných salátů a škrabkou z něho upravíme podstavec buď okrouhlý, nebo obdélníkový. Na vrchní rovnou plochu salátu pak rozložíme buď plněná vejce, nebo plněná rajská jablka, masa nakrájená na plátky, medailonky, ryby apod. Strany podstavce zdobíme buď jemně rozsekaným tuhým rosolem, nebo podle potřeby hlávkovým salátem a ozdobnými ředkvičkami. Vedle toho můžeme ještě ozdobit stranu podstavce na plátky nakrájenými rajskými jablky, citrony, okurkami a vařenými vajíčky. Je-li nutné, aby podstavec ze salátu lépe držel pohromadě, pak do salátové směsi zamícháme rosolovou majonézu místo okořeněné majonézy, a takto upravený salát nalijeme do nižšího okrouhlého nebo oválového tvořítka. Necháme v chladničce ztuhnout a ztuhlý salát vyklopíme na mísu. Na jeho povrch vzhledně rozmístíme připravený pokrm. Strany podstavce vkusně ozdobíme.