Chlebový podstavec
Podstavec z chleba je výhodný proto, že jej snadno zhotovíme, a také proto, že zachycuje vytékající šťávu, obložíme-li jej například šťavnatou pečení, takže se vzhled upravené mísy neporuší.
Podlouhlý podstavec děláme ze šišky a okrouhlý z bochníku chleba. Z obyčejného chleba vykrojíme podstavec asi 4 cm vysoký. Okraj podstavce souměrně odkrojíme a podle potřeby podstavec skrojíme do žádoucí velikosti tvaru. Chceme-li, aby podstavec vypadal vzhledněji, potřeme jej na povrchu i po stranách žloutkem a opečeme v troubě do zlatova. Malé podstavečky rychle vysmažíme v rozpáleném oleji do zlatova.
Hotový podstavec pak položíme na mísu, po případě jej vespod trochu potřeme studeným tekutým rosolem, aby nám na míse lépe držel. Pak teprve klademe na podstavec maso, nakrájené na plátky, nebo drůbež, nebo uvařenou rybu. Je-li okraj podstavce nevzhledný, ozdobíme ho vystříkaným rosolem.