Slané pečivo k plnění
Poměr: 14 dkg polohladké mouky, 10 dkg másla, 1 vejce a sůl. (Žloutek nebo bílek na potření, sůl a kmín na posypání.)
Postup: Na vál prosejeme mouku, rozdrolíme do ní máslo, přidáme trošku soli a vejce a uhněteme plochou dlaní těsto. Hotové těsto necháme v chladu asi půl hodiny odpočinout. Potom vyválíme z těsta na vále poprášeném moukou placku asi 5 mm silnou a vykrajujeme z ní vykrajovači různé tvary, potřeme je žloutkem, posypeme kmínem a solí, položíme na suchý plech a ve středně teplé troubě, dobře vytopené, pečeme asi 10 minut. Pečivo v této úpravě podáváme jako přílohu k sýrům, salátům s majonézou apod.
Chceme-li pečivo plnit, pak jen polovinu vykrojených tvarů před pečením potřeme žloutkem nebo bílkem, posypeme solí a kmínem a upečeme. Druhou polovinu vykrojených tvarů upečeme bez potření a posypání povrchu, necháme vychladnout, potřeme ji sardelovým, slanečkovým, šunkovým nebo podobným sýrem a navrch položíme upečené tvary posypané solí a kmínem. Takto upravené pečivo urovnáme na způsob čajového pečiva na plochou čtverhrannou mísu a podáváme k čaji nebo k vínu.
Pro 6 osob. (Asi 50 kusů.)
Úprava trvá tři čtvrti hodiny.