Lodičky z křehkého těsta

    Poměr: 15 dkg polohladké mouky, 7 dkg másla, ½ dkg cukru, 1 žloutek, 2 lžíce mléka, 1 kávová lžička rumu a nepatrné množství soli.

 

    Postup: Mouku prosejeme na vál, v jejím středu uděláme důlek, dáme do něho žloutek, cukr, sůl, mléko a rum. Směs v důlku mícháme lžičkou tak dlouho, až je hladká. Pak teprve přidáme měkké máslo a vše uhněteme plochou dlaní v těsto. Připravené těsto necháme asi půl hodiny v chladu odpočinout. Potom na vále poprášeném moukou vyválíme z těsta placku přibližně 3 mm silnou a vykrájíme z ní dílky velikosti plechových tvořítek. Do suchých tvořítek vložíme dílky těsta, přimáčkneme je trochu ke stěnám, dáme na plech, vložíme do trouby a pečeme asi 15 minut do zlatožluta. Upečené, vychladlé lodičky plníme salátem s majonézou, vejcem, pěnou, paštikou, haší apod.

 

Asi 16 lodiček.

Úprava trvá 1 ¼ hodiny.