Zelenina výhonková

Chmelíček a chřest

 

Chmelíček jsou drobné výhonky (pazouchy) chmele asi velikosti malíčku, žlutobělavého zabarvení. Vyřezávají se na jaře z přezimovavších babek. Očištěný se nakládá do octa a uvařený se hodí k přípravě salátu.

 

Chřest (špargl) jsou mladé lodyhy rostliny téhož jména, které se sklízejí dříve, než zezelenají. Tyto lodyhy, tzv. pazouchy, mají podobu tyčinek dlouhých asi 20 cm, mají bělavé zabarvení a jsou silné 1 – 2 cm. Nejjemnější částí chřestu jsou hlavičky. Před vařením nejdříve dole odkrojíme dřevnatý spodek chřestových tyčinek a chřest od hlavičky dolů ostrým nožem sloupneme. Pak jej svážeme do svazečků a vaříme. Uvařený, vychladlý chřest podáváme s majonézou anebo ho používáme k přípravě salátů, k obložení rajských jablíček a ke zdobení.

Důležité: Ke kuchyňské přípravě užívejme zeleniny jen dobré jakosti a hlavně čerstvé, neboť taková je biologicky nejhodnotnější a pokrmy z ní upravené jsou nejchutnější. Porušená, nedostatečně vyzrálá a zejména zvadlá zelenina je nevhodná.