Račí mísa

    Potřebné: 25 dkg vařených raků, francouzský salát, zelená krycí rosolová omáčka , citron, studený tekutý rosol, plněné olivy ,medailonky z račí majonézy ,a tuhý rosol.

 

    Postup: Z francouzského salátu s rosolovací schopností si zhotovíme okrouhlý podstaveček, který má asi dvanácticentimetrový průměr a je dva a půl centimetru vysoký, přelijeme ho zelenou krycí rosolovou omáčkou a necháme v chladu ztuhnout. Ztuhlý podstaveček pak posadíme do středu oválné mísy. Asi pět račích krunýřů s neporušenými tykadly dobře vymyjeme, vytřeme citronem, naplníme francouzským salátem, povrch krunýřů přetřeme studeným tekutým rosolem a postavíme je na připravený podstaveček těsně k sobě do kruhu. Takto připravené krunýře svážeme slabou nití. Mezi račí krunýře dáme doprostřed trochu francouzského salátu s rosolovací schopností, posadíme na něj půlku citronu řeznou plochou nahoru a tuto plochu ozdobíme na okraji kolečky nakrájenými z plněných oliv. Na střed citronu posadíme maso z klepítek. Kolem takto upraveného středu z račích krunýřů rozložíme na medailonky z račí majonézy. Mísu pak ještě vhodně ozdobíme vystříkaným rosolem a plněnými olivami a postavíme do chladu. Před podáváním odstraníme s krunýřů nit.

    Podáváme při slavnostnější příležitosti.

    Příloha: bílé pečivo.