Studený bufet

    Při různých společenských příležitostech nebo při domácích slavnostech nám často velmi dobře nahradí podávání teplých jídel vhodně upravený studený bufet. Studený bufet má proti podávání teplých jídel nespornou výhodu zejména v tom, že se dá snadno předem připravit a že odpadá obava z vychladnutí pokrmu. Při společném stolování a podávání teplých pokrmů je velmi nemilý problémem nedochvilnost některých hostů, protože se může stát, že pokrmy vychladnou nebo se budou muset ohřívat, což jistě k jakosti nepřispívá.

    Při úpravě studeného bufetu, který má do jisté míry nahradit studenou večeři, musíme pečovat o správný výběr. Má tam být předkrm, třeba i studené polévky, hlavní chod, pak moučníky, sýry a ovoce. Na příklad může být tato sestava: Jako předkrm různé saláty s majonézou, speciální majonézy (jako drůbeží, humří, rybí) anebo studené polévky (jako vývar z masa apod.), potom pokrmy z ryb a masa, na příklad kapr v rosolu, kapr marinovaný, šunka, svíčková pečeně po anglicku, telecí pečeně, vepřová pečeně s příslušnými přílohami, různé moučníky, sýrové chlebíčky, sýrové mísy, sýrové pečivo a ovoce. Přihlížejme však k tomu, aby se neopakovaly zejména takové pokrmy, které jsou upraveny s majonézou. Pořad a výběr jídel závisí ovšem na druhu slavnosti, počtu osob a na době, kdy se slavnost pořádá. Pro lehčí orientaci je u mnohých receptů v této knize udán i vhodný způsob jejich podávání.

    K pokrmům, které jsou připravovány bez majonézy, jako je tlačenkou salát, obložený matjesový slaneček, ryby v rosolu apod., podáváme obyčejný chléb (černý).

    K pokrmům, kde převládá majonéza, podávejme pokud možno housky nebo bílý chléb.

    Je ovšem nezbytné sestavu těchto pokrmů důkladně promyslit a dbát, aby byly zastoupeny pokud možno všechny chuťové variace. Při každé takové slavnosti pamatujme také na to, abychom nezůstali jen u určitých druhů pokrmů, které by znamenaly jednotvárnost.

    Samozřejmě, že máme přihlížet i k dalším okolnostem, jako je spotřeba a cena surovin, co nám poskytuje v danou dobu trh a podobně.