Lístek nápojů (jaký nápoj je k jakému pokrmu vhodný)

     Podáváme-li víno šampaňské (šumivé), pak nezapomínejme, že je ho několik druhů (sladké, poloslané a suché) a že ne každý druh se hodí ke všem pokrmům, ke kterým jinak šampaňské patří. Tak například sladké šampaňské se hodí k slanému pečivu a k moučníkům málo sladkým, mdlé chuti. Polosladké je k sýrovému pečivu, k moučníkům poloslaným a k ovoci (jahodám, malinám, meruňkám, broskvím, pomerančům, mandarinkám, banánům apod.). Suché se hodí k moučníkům hodně sladkým. Naprosto se nehodí šampaňské k majonézám všeho druhu, k salátům, paštikám atd.

    Místo čistého přírodního vína můžeme také podávat tak zvané vinné střiky. To znamená, že do jistého množství bílého vína přilijeme přiměřené množství chlazené sodovky. Víno můžeme nahradit také citronovou nebo pomerančovou limonádou, dobře vychlazenou a mírně slazenou. Rovněž chlazená limonáda z čaje je velmi vhodným nápojem. Jinak také dbejme, aby byly zastoupeny minerální vody a ovocné šťávy, které se velmi dobře hodí k moučníkům v různých úpravách. Vítaným doplňkem při podávání obložených chlebíčků jsou míchané nápoje (cocktaily). Důležité je, aby žádný nápoj nebyl přechlazen, zejména na pivo; bílé víno pak nemá mít vyšší teplotu než níže uvedenou. Vychlazené nápoje mají být podávány v místnosti vyhřáté nebo v létě. Požívání studených nápojů v chladu není ani příjemné, ani zdravé.