Květák vařený na kyselo

    Poměr: 2 růžice květáku (80 dkg), půl citronu, 3 dkg soli, 4 dkg cukru, 5 zrníček pepře, 1 bobkový list, asi půl litru octového roztoku připraveného z bílé octové tresti a vody v poměru 1 : 25.

 

    Postup: Květák očistíme, listy odkrojíme a pod tekoucí vodou dobře omyjeme. Do hrnce dáme vodu, přidáme sůl, cukr, koření a přivedeme do varu. Očištěný květák potřeme na povrchu citronovou šťávou, vložíme do vařící vody a 18 minut povaříme. Do hrnce s květákem přilijeme podle chuti ocet a znovu pět minut povaříme. Uvařený květák necháme vychladnout a pak rozdělíme na růžičky. Používáme ho jako přílohy k různým pokrmům, k přípravě salátů i jako ozdoby.

 

Pro 10 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny