Červená řepa vařená na kyselo

    Poměr: 1 kg červené řepy, 3 dkg soli, 4 dkg cukru, kousek křenu, ½ kávové lžičky fenyklu, ½ litru 8 % octa a asi ¼ litru vývaru z červené řepy.

 

    Postup: Sytě červené kořeny dobře omyjeme kartáčkem a ve slané vodě uvaříme do měkka. To trvá 1 ½ - 2 hodiny. Uvařenou řepu oloupeme a obyčejným nebo vroubkovaným nožem z nerezu ji nakrájíme na tenká kolečka. Narovnáme je do sklenic a proložíme očištěným, na kolečka nakrájeným křenem. Ocet a vývar z červené řepy s přidaným fenyklem a cukrem trochu povaříme a nalijeme na řepu tak, aby byla potopena. Naplněné sklenice povážeme a uschováme v chladné místnosti, kde nám vydrží několik měsíců. Řepu podáváme až za tři dny.

    Řepa nakrájená vroubkovaným nožem na kolečka se podává jako příloha; nakrájené obyčejným nožem na tenké plátky a dobře osušené se používá k vykrajování ozdob.

Pro delší úschovu červenou řepu sterilujeme v patentních sklenicích asi 25 minut při 90 °C.

 

Pro 12 osob.

Úprava trvá 2 ½ hodiny.