Okurky v sladkokyselém nálevu

    Roztok: ½ litru 8 % octa, 2 litry vody, 5 dkg soli, trochu tymiánu, 10 zrnek pepře, 5 zrnek nového koření, 2 bobkové listy, asi 1 dkg hořčičného semínka, asi 12 dkg cukru (lépe odpovídající množství cukerinu).

    Poměr: 3 kg malých okurek – nakládaček, koprová nať a 1 kořen křenu.

 

    Postup: Ocet, vodu, sůl, cukr (cukerín) a koření asi šest minut povaříme. Okurky omyjeme, osušíme nebo necháme oschnout, pak je narovnáme do pětilitrové láhve a proložíme koprem a očištěným, na kolečka nakrájeným křenem. Nyní je utěsníme dřevěnou vzpěrou a zalijeme připraveným vlažným nebo studeným octovým roztokem. Láhve povážeme celofánem a uložíme v suché tmavé místnosti. Okurky můžeme upotřebit již za tři týdny.

    Křehčích a chutnějších okurek dosáhneme takto: omyté a oschlé okurky narovnáme do jednotlivých patentních sklenic, proložíme koprem a křenem a zalijeme studeným octovým roztokem oslazeným cukerínem. Neprodyšně uzavřené sklenice pak sterilujeme 15 minut při 90 °C.