Okurky čerstvé, plněné salátem z uzených ryb
Poměr: 6 čerstvých okurek (větší nakládačky), sůl a voda.
Na marinádu: 1/8 litru octa, 1/8 litru vody, 2 polévkové lžíce oleje, trochu soli, cukru a pepře.
60 dkg salátu z uzených ryb, trochu nastrouhaného křenu, 10 dkg tuhého rosolu a 6 dkg uzeného lososa.
Postup: Čerstvé okurky omyjeme, oloupeme, podélně rozpůlíme, jadérka vydlabeme kávovou lžičkou, půlky okurek spaříme slanou vařící vodou a necháme okapat. Nyní dáme do misky ocet, vodu, sůl, cukr, pepř a olej, vše dobře promícháme a v takto připravené marinádě necháme okapané půlky okurek hodinu marinovat. Osušené, marinované okurky naplníme salátem z uzených ryb, povrch posypeme jemně nastrouhaným křenem a jemně rozsekaným rosolem, do středu pak uděláme růžičku z uzeného lososa.
Podáváme jako předkrm nebo jako samostatný pokrm. Příloha: bílé pečivo.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 ¼ hodiny.