Květák s maltézskou omáčkou

    Poměr: 80 dkg květáku, šťáva z půlky citronu, trochu soli, cukru a voda.

    Na marinádu: 1/8 litru octa, 1/16 litru oleje, trochu soli a pepře.

    ¼ litru maltézské omáčky, trochu rozsekaného kopru a hlávkový salát.

 

    Postup: Květák očistíme, listy odkrojíme a pod tekoucí studenou vodou dobře omyjeme. Do hrnce dáme vodu, přidáme sůl, cukr a přivedeme ji do varu. Očištěný květák potřeme na povrchu citronovou šťávou, vložíme do vařící vody a 20 minut povaříme. Uvařený květák necháme vychladnout. Potom ho rozdělíme na růžičky, které vložíme na půl hodiny do marinády, připravené z octa, oleje, soli a pepře. Šest opraných listů hlávkového salátu rozložíme věncovitě na okrouhlou mísu, vkusně na ně upravíme růžičky z marinovaného květáku, polijeme je maltézskou omáčkou a posypeme jemně rozsekaným koprem. Podáváme jako předkrm a také jako přílohu k masům a rybám. Příloha: bílé pečivo.

 

    Pro 6 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.