Vývar ze slepice
Poměr: 1 slepice, 2 ½ litru vody, 5 dkg mrkve, 4 dkg kořenové petržele nebo pastináku, 4 dkg celeru, kousek kapusty, několik zrníček koriandru a 2 dkg soli.
Postup: Starší slepici očištěnou a vykuchanou rozpůlíme a omyjeme. Omytou vložíme do hrnce, zalijeme studenou vodou, osolíme, zakryjeme pokličkou a vaříme pomalým varem 1 ½ hodiny. (Můžeme též přidat očištěný krček, žaludek, játra apod.) Potom přidáme očištěnou zeleninu a vaříme dále asi jednu hodinu, tj. tak dlouho, až je slepice měkká. Měkkou slepici z vývaru vyndáme, vývar procedíme a tuk s jeho povrchu dokonale odstraníme.
Z vývaru připravíme studené polévky, bílé krycí rosolové omáčky a jemný rosol.
Ze slepičího masa připravujeme ve studené kuchyni saláty, speciální majonézy, medailonky a pěny.
Asi 2 litry vývaru.
Úprava trvá 3 hodiny.