Dvojitý vývar
Poměr: 2 litry hovězího vývaru, světlého, půl starší slepice, trochu soli a několik zrníček koriandru.
Postup: Do hotového hovězího vývaru vložíme očištěnou, omytou slepici, koriandr, zcela málo přisolíme a vaříme pomalým varem asi dvě hodiny, tj. tak dlouho, až je slepice měkká. Potom ji vyndáme, vývar procedíme a omastek s povrchu vývaru dokonale odstraníme.
Chceme-li si přípravu tohoto dvojitého vývaru zjednodušit, pak při úpravě světlého hovězího vývaru vložíme současně s masem očištěnou slepici do hrnce s vodou, vody trochu přilijeme a společně vaříme tak, jak je uvedeno u receptu „Hovězí vývar světlý“.
T ento vývar se znamenitě hodí zejména k přípravě bílých krycích rosolových omáček a studených polévek. Masa ze slepice používáme k přípravě různých studených pokrmů.
Asi 1 ½ litru vývaru.
Úprava trvá, máme-li světlý hovězí vývar hotový, 2 ½ hodiny.