Čištění vývarů

    Při správném postupu vaření někdy postačí, prolijeme-li hotový vývar buď přes velmi jemné síto, nebo přes hustě tkaný plátěný ubrousek, předem namočený do vařící vody a dobře vyždímaný. Nepostačí-li to, pak vývar vyčistíme bílkem, a to tímto způsobem: Do hrníčku dáme asi dvě polévkové lžíce studené vody, podle množství vývaru jeden až dva bílky a trochu je rozšleháme. Potom je nalijeme do hodně prochladlého vývaru, dobře jej prošleháme a postavíme na oheň. Často vývarem zamícháme, a to hlavně na dně nádoby, a přivedeme jej do varu. Jakmile se začne vývar vařit, okamžitě nádobu s vývarem odstavíme a necháme asi pět minut stát. Nyní hustší, neporušenou utěrku namočíme do horké vody, vyždímáme a přivážeme ji k nohám obrácené sedačky. Do takto připravené utěrky pak postupně naléváme vývar a vytékající tekutinu zachytíme do podstaveného hrnce. Čirého vývaru, dokonale vychladlého, pak používáme k další úpravě.