Vaření ztracených vajec

    Poměr: ¾ litru vody, asi 1/8 litru osmiprocentního octa a 6 čerstvých vajec.

 

    Postup: Vodu s octem smícháme, nalijeme do menšího kastrolku a přivedeme do varu. Vodu nesolíme! Poté postupně vezmeme čerstvá vajíčka, v polovině je opatrně naklepneme, palci skořápku uvolníme a těsně nad vařící se octovou vodou je rychle rozevřeme tak, aby nám vejce vklouzlo do vařící octové vody. (Pamatujme, že starší vejce, zejména nakládaná, se k této úpravě nehodí, neboť se roztekou.) Potom vejce mírně vaříme čtyři minuty, tj. na měkko. Má-li však být žloutek tvrdý, vaříme vajíčka sedm minut. Uvařená vejce vyndáme polévkovou lžící a vložíme je ihned do osolené studené vody. Před upotřebením, je-li toho třeba, roztřepené okraje bílků nožem odkrojíme.

    K vaření ztracených vajec je lépe, použijeme-li octa připraveného z bílé octové tresti, neboť ocet obyčejný, který je nažloutlý, nám vajíčka mnohdy nehezky zabarví.

 

    6 ztracených vajec.

Úprava trvá 15 minut.