Ruský sýr

    Poměr: 40 dkg měkkého tvarohu, 8 dkg másla, 4 dkg cibule, 1 stroužek česneku, kávová lžička sladké růžové papriky, sůl a 1/16 litru kyselé smetany nebo mléka.

 

    Postup: V misce pěnovitě utřeme máslo, přidáme tvaroh, nastrouhanou cibuli, rozetřený česnek, papriku, sůl, smetanu nebo mléko a vše dobře promícháme. Takto připravený tvaroh dáme do řidšího sáčku, vložíme mezi dvě prkénka a zatížíme. Občas sáček s tvarohem obracíme a lisujeme (neboli sušíme) asi 4 dny. Hotový sýr nakrájíme na plátky, upravíme na misku a zdobíme zelenou petrželí a ozdobou zhotovenou z másla. Podáváme jako samostatný pokrm s přílohou obyčejného chleba.

 

    Pro 5 osob.

Zhotovení sýra trvá 4 dny.