Rybízová omáčka s křenem
Poměr: 1/10 litru portského vína, 30 dkg rybízového želé, zcela málo skořice, muškátového květu, soli a pepře a 3 dkg čerstvě nastrouhaného křenu.
Postup: Do vína dáme koření, postavíme na oheň a vaříme tak dlouho, až se jedna třetina vína vyvaří. Rybízové želé rozpustíme a přimícháme k němu svařené víno s kořením a nastrouhaný křen. Všechno dobře promícháme. Omáčka se podává hlavně ke zvěřině.
Pro 7 osob.
Úprava trvá půl hodiny.
Důležité. Studené omáčky musíme před podáváním dobře vychladit. Omáčky s přísadou šlehané smetany podáváme pokud možno ihned po dohotovení.
Všude, kde je uváděn v receptech ocet, je počítáno s octem 8 % (osmiprocentním).