Švédská omáčka

 

    Poměr: 15 dkg základní majonézy, 1 jablko, 1/8 litru bílého vína, 2 vrchovaté polévkové lžíce šlehané smetany, 2 kávové lžičky nastrouhaného křenu, polévková lžíce octa (pokud možno vinného), kávová lžička cukru, trochu soli, pepře a několik kapek worcesterové omáčky.

 

    Postup: Jablko oloupeme, rozpůlíme a jádřinec vykrojíme. Nakrájíme je na menší dílky, dáme do kastrolku, zalijeme vínem a do měkka podusíme. Vychladlé podušené jablko prolisujeme sítem. Do porcelánové misky dáme majonézu a za stálého míchání přidáme prolisované jablko, koření, ocet, nastrouhaný křen a nakonec lehce přimícháme šlehanou smetanu. Je-li zapotřebí, rozředíme omáčku trochou vody. Švédskou omáčku upotřebíme ještě téhož dne. Podáváme ji k teplé a studené šunce, smaženým, vařeným a pečeným rybám, pečené studené kachně apod.

 

Pro 5 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.