Pažitková omáčka

 

    Poměr: 15 dkg základní majonézy, 1 včerejší žemle, 1/8 litru mléka, 1 natvrdo uvařený žloutek, 1 polévková lžíce octa, trochu soli a pepře, několik kapek worcesterové omáčky a 1 polévková lžíce jemně nasekané pažitky.

 

    Postup: Žemli ostrouháme, rozčtvrtíme, dáme do hrnečku, zalijeme ji mlékem a necháme půl hodiny stát. Potom žemli trochu vymačkáme a současně se žloutkem ji prolisujeme žíněným sítem. Prolisovanou směs dáme do misky a za stálého míchání postupně přidáváme majonézu a všechno ostatní. Nakonec lehce přimícháme nasekanou pažitku. Je-li zapotřebí, rozředíme omáčku vodou.

    Podáváme ji k teplé a studené šunce, k teplému vařenému hovězímu žebru, k pečeným, vařeným a smaženým rybám, k vařené a smažené zelenině, k vařeným vejcím a k vařeným novým bramborům.

 

Pro 5 osob.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.