Úprava salátu zrosolovatělého

    Zvolíme si jeden z výše uvedených druhů salátů. Do připravené salátové směsi, přiměřeně okořeněné a dobře promíchané, přimícháme pak místo majonézy okořeněné, smetanové atd. majonézu rosolovou , vše dobře promícháme a takto připravený salát nalijeme ihned do přichystaného tvořítka. Poté jej vložíme do chladničky k ztuhnutí. Tvořítko můžeme však předem tence vylít rosolem obyčejným a po ztuhnutí rosolu vkusně ozdobit vnitřní stěny tvořítka.

 

    Nejdůležitější při úpravě těchto salátů je množství použité rosolové majonézy, které musí být o 50 % větší, než je třeba majonézy při úpravě salátu obvyklým způsobem. Ku příkladu, zhotovíme-li si vlašský salát  způsobem obyčejným, potřebujeme 40 – 45 dkg majonézy okořeněné.

    Chceme-li však z něho připravit salát zrosolovatělý, pak okořeněnou majonézu vynecháme a místo ní použijeme 60 – 62 ½ dkg majonézy rosolové.

    Ztuhlý salát vyklápíme z tvořítek.

    Zrosolovatělý salát vyklopený na míse pak vkusně ozdobíme a podáváme jako předkrm, jako samostatný pokrm nebo jako jídlo po večeři.