Rýžový salát s olivami (andaluský)

    Poměr: 20 dkg celeru, 15 dkg šalotek, 20 dkg zelených paprik, sůl, 4 dkg másla, trochu hovězího vývaru, 25 dkg vařené rýže, 20 dkg rajských jablíček, 4 dkg černých a 4 dkg zelených oliv, trošku soli, šťáva z půlky citronu nebo 2 polévkové lžíce octa, několik kapek worcesterové omáčky a asi 40 dkg majonézy smetanové.

 

    Postup: Oloupaný celer, oloupanou cibuli a očištěné čerstvé papriky nakrájíme na velmi drobné kostičky. Dáme do kastrolku máslo, přidáme nakrájenou zeleninu, několik minut ji podusíme, a je-li třeba, podlijeme trochou vývaru. Potom necháme zeleninu vychladnout. Oloupaná rajská jablíčka rozpůlíme, lžičkou odstraníme šťávu a jádra a dužninu nakrájíme na velmi jemné kostičky. Olivy odpeckujeme a rovněž je nakrájíme na drobné kostičky. Do mísy dáme připravenou rýži, přidáme vše ostatní, osolíme, přilijeme šťávu z citronu nebo ocet, kávovou lžičku worcesterové omáčky, vše dobře promícháme a nakonec lehce přimícháme majonézu. Hotový salát postavíme na hodinu do chladu. Potom ozdobíme povrch salátu olivami a rosolovým kečupem. Vezmeme asi 10 dkg kečupu, přimícháme do něho 6 dkg studeného tekutého rosolu a takto připravený dáme do chladničky, aby ztuhl. Ztuhlý pak naplníme do sáčku s hvězdičkovitou trubičkou a vystřikujeme z něho obloučky na okraj salátu upraveného na skleněné míse. Do obloučků pak posadíme, střídavě jednu černou a jednu zelenou olivu.

    Salát podáváme k telecí kýtě pečené, k telecím řízkům smaženým, k vařeným, pečeným a smaženým, k pečeným skopovým žebírkům, k vařeným, pečeným a smaženým rybám a ke korýšům, anebo jej podáváme jako samostatný pokrm.

 

Pro 10 osob.

Úprava trvá 1 ½ hodiny.