Rýžový salát obyčejný
Poměr: 70 dkg vařené nebo dušené rýže, 1/10 litru octa, 1/10 litru oleje, trochu soli, 4 tvrdší rajská jablíčka a polévková lžíce jemně nakrájené pažitky (trošku worcesterové omáčky).
Postup: Tvrdší rajská jablíčka oloupeme a rozpůlíme, kávovou lžičkou odstraníme jadérka a šťávu a dužninu nakrájíme na malé stejnoměrné kostičky. Do mísy dáme připravenou rýži, přidáme nakrájená rajská jablíčka, posolíme, polijeme octem, olejem, event. pokapeme worcesterovou omáčkou, a vše lehce promícháme. Hotový salát upravíme na misku, postavíme na hodinu do chladu a před podáváním posypeme povrch salátu pažitkou.
Takto upravený salát podáváme buď jako přílohu k teplým a studeným pečeným telecím masům, k pečené drůbeži, anebo jím plníme rajčata a papriky, nebo jej podáváme jako samostatný pokrm.
Pro 6 osob.
Úprava trvá 1 hodinu.