Rýže dušená

    Poměr: 25 dkg rýže, 2 dkg oleje nebo másla, 2 dkg cibule, 6/10 litru hovězího vývaru nebo vody a sůl.

 

    Postup: Přebranou rýži ve studené vodě vypereme, lépe však je, promneme-li rýži je v suché utěrce. Do kastrolku dáme olej nebo máslo, trochu zahřejeme, pak k tomu přidáme jemně nakrájenou cibulku a zcela málo ji zpěníme. Přidáme rýži a za stálého míchání ji trochu podusíme. Potom k rýži přilijeme horký vývar nebo vodu, necháme přejít var, zakryjeme pokličkou a ve středně teplé troubě asi 20 minut dusíme. Během dušení rýži nemícháme, pouze ji v kastrolku občas protřeseme. (Místo v troubě můžeme také rýži s kastrolkem postavit do vodní lázně a na plotně při mírně se vařící vodě ji pak dusíme 25 minut.) Udušenou rýži osolíme a vidličkou načechráme. Po vychladnutí ji ihned použijeme k přípravě salátu, neboť na vzduchu rychle osychá.

 

Asi 70 dkg dušené rýže.

Úprava trvá tři čtvrti hodiny.